O výrobě
Olej lisovny Ruta je vyráběn v omezeném množství (průměrná výtěžnost nepřesahuje 13-14%) extrakcí za studena, prováděné během prvních 6-8 hodin po sběru. Sběr je prováděn ručně (jedná se tedy o olej vyráběný pouze z česaných oliv, nikoliv z oliv spadaných na zem). Tímto způsobem je dosaženo nejvyšších organoleptických vlastností i za cenu nezanedbatelné kvantitativní ztráty (organoleptické vlastnosti jsou charakteristiky, které lze hodnotit lidskými smysly, např. barva, průhlednost, chuť, vůně).
Lisování začíná v lisovně Ruta již ve druhé polovině září, což je datum velmi časné. Olivy jsou tou dobou ještě zelené. Oleji toto načasování nicméně dodává výjimečné vlastnosti, jakými jsou lehká a svěží chuť a jemná pikantnost.
Olej získaný poté z kontinuálního mlecího cyklu (za přísně hlídané teploty) je uložen v nádržích z korozivzdorné oceli při konstantní teplotě 14° C a pod atmosférou dusíku. Stávající způsob extrakce je výsledkem neustálého zlepšování, které lisovna provádí, aby bylo dosaženo optimálního výsledku – oleje intenzivní chuti, ovoněného bylinami a rajčaty.
Odrůdy oliv pěstované rodinou Ruta jsou:
-
Moresca (maurská)
-
Verdese
-
Tonda Iblea
-
Biancolilla
-
Nocellara del Belice.